Preventive Medicine & Community Health MCQs, Master of Public Health

0

Preventive Medicine & Community MCQs, Master of Public Health

1. The purpose is to limit the incidence of disease by controlling causes and risk factors
A. Primordial prevention
B. Primary prevention
C. Secondary prevention
D. Tertiary prevention

Answer: B

2. The property of a test to identify the proportion of truly ill persons in a population who are identified as ill by a screening test
A. Sensitivity
B. Specificity
C. Positive predictive value
D. Negative predictive value

Answer: A

3. The probability of a persons having the disease when the test is positive
A. Sensitivity
B. Specificity
C. Positive predictive value
D. Negative predictive value

Answer: C

4. The extent to which a test is measuring what it is intended to measure
A. Reliability
B. Validity
C. Sensitivity
D. Specificity

Answer: B

5. A study that measures the number of persons with influenza in a calendar year
A. Cohort study
B. Case control
C. Cross sectional
D. Case report

Answer: C

6. Stage by which the presence of factors favors the occurrence of disease
A. Stage of susceptibility
B. Stage of presymptomatic disease
C. Stage of clinical disease
D. Stage of disability

Answer: A

7. Modes of horizontal transmission of disease, except
A. Contact
B. Vector
C. Common Vehicle
D. Genetic

Answer: D

8. An infected person is less likely to encounter a susceptible person when a large proportion of the members of the group are immune
A. Active immunity
B. Passive immunity
C. Herd immunity
D. Specific immunity

Answer: C

9. Occurrence in the community of a number of cases of disease that is unusually large or unexpected
A. Endemic
B. Epidemic
C. Pandemic
D. Infection

Answer: B

10. Measures of central tendency, except
A. Mean
B. Median
C. Mode
D. Variance

Answer: D

11. Range of values surrounding the estimate which has a specified probability of including the true population values
A. Standard deviation
B. Standard error
C. Confidence interval
D. Correlation coefficient
Answer: C

12. The probability of rejecting the null hypothesis when it is true
A. Type 1 error
B. Type 2 error
C. Power of a statistical test
D. Level of significance
Answer: A

13. The following are measures of disease frequency, except
A. Incidence rate
B. Prevalence
C. Cumulative incidence
D. Relative risk

Answer: D

14. The proportion of cases of a specified disease or condition which are fatal within a specified time
A. Morbidity rate
B. Case fatality rate
C. Proportionate mortality
D. Death rate

Answer: B

15. The relation between exposure and disease is considered to be causal or etiological in the following, except
A. Dose response relation
B. Cessation of exposure
C. Temporal relation
D. No confounding

Answer: D

16. A study that measures the incidence of a disease
A. Case report
B. Cross sectional
C. Case control
D. Cohort

Answer: D

17. A study wherein bias is less likely to occur
A. Case report
B. Cross sectional
C. Case control
D. Cohort

Read also:  Academic Excellence Scholarship for International Students, University Of Bradford, UK

Answer: D

18. The proportion of disease incidence that can be attributed to a specific exposure
A. Relative risk
B. Odds ratio
C. Attributable risk
D. Potential risk

Answer: C

19. All of the following are potential benefits of a randomized clinical trial, except
A. The likelihood that the study groups will be comparable is increased
B. Self-selection for a particular treatment is eliminated
C. External validity of the study is increased
D. Assignment of the next subject cannot be predicted

Answer: C

20. Recall is an example of what type of bias
A. Selection bias
B. Information bias
C. Confounding
D. Systematic

Answer: B

21. Type of design where both exposure and disease are determined simultaneously for each subject
A. Case study
B. Cross sectional study
C. Case control study
D. Cohort study

Answer: B

22. A study is conducted to determine the proportion of persons in the population with PTB using AFB sputum for diagnosis
A. Case study
B. Cross sectional study
C. Case control study
D. Cohort study

Answer: B

23. Randomization is the best approach in designing a clinical trial in order to
A. Achieve predictability
B. Achieve unpredictability
C. Achieve blinding
D. Limit confounding

Answer: B

24. Type of sampling whereby subjects are assigned according to a factor that would influence the outcome of a study
A. Simple random sampling
B. Systematic sampling
C. Stratified random sampling
D. Cluster sampling

Answer: C

25. The extent to which a specific health care treatment, service, procedure, program, or other intervention produces a beneficial result under ideal controlled conditions is its
A. Effectiveness
B. Efficacy
C. Efficiency
D. Effect modification

Answer: B

26. Leading cause of Diarrheal disease
A. Enterotoxigenic Escherichia coli
B.Salmonella (non-typhoid)
C.Rotavirus
D. Campylobacter jejuni
Answer: C
37. Mammography should be done annually in women of what age?

A. 50 years old. and above
B. 60 years old and above
C. 45 years old and above
D. 30 years old and above
Answer: A

28. APGAR family assessment is interpreted by means of
A. Scoring
B. Comparing with a standard table
C. Using a scale of wellness
D. Consultation with a family psychologist

Answer: A

Share.

About Author

Sagun's Blog is popular health information sharing online platform initiated by Sagun Paudel since 2011. Thousands of health professionals have trusted Sagun’s Blog as a right website to find the latest public health opportunities, information & resources for health updates in Nepal. Sagun’s Blog is also serving information on global opportunities for international visitors. The main purpose of this blog is to share the right public health updates, information & opportunities in right time for public health professionals. The most popular information in this blog are jobs, scholarships, conferences, fellowships, awards, internships, grants, national & international plan policy, guideline, report, and health news. Sagun’s Blog is committed & dedicated to delivering accurately, trusted, up-to-date health information & opportunities to all health professionals. This initiation will help every public health professionals to have access to the right information & opportunities at right time to develop their professional career.

Comments are closed.